Elektronikus hitelezői értekezlet

0

Az 1991. évi XLIX. törvény, továbbiakban (Cstv.) 39/A §. (1) bekezdése értelmében a felszámoló köteles lehetővé tenni, hogy a hitelező a hitelezői gyűlésen a személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével vegyen részt.

Részvételt biztosító eszköz:
A hitelezői gyűlésen a Zoom nevű alkalmazás igénybevételével tudnak részt venni.


Résztvevő által teljesítendő feltételek:
• A résztvevő köteles a hitelezői gyűlést megelőző 5. napig írásban jelezni, ha a hitelezői gyűlésen elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével kíván részt venni,
• Résztvevő a szándéknyilatkozatában megjelöli azt az email címet, telefonszámot, amelyen a rendezvénnyel távoli kapcsolat kiépítésével összefüggő témában a rendezvény végéig biztonsággal elérhető,
• Résztvevő a szándéknyilatkozattal egyidőben megküldi a képviseleti jogát igazoló dokumentumot, eredeti meghatalmazást, illetve a bejelentkezéskor elvégzendő távoli azonosítás során bemutatásra kerülő, személyazonosság ellenőrzésére alkalmas hatósági igazolvány másolatát. A meghatalmazás lehet papír alapú vagy elektronikus. Az elektronikus dokumentumok hitelességét elektronikus aláírásnak és időbélyegzőnek kell igazolnia (AVDH, eSzemélyi igazolvány, üzleti kártya, ügyvédi vagy közjegyzői általi hitelesítés).

Technikai feltételek, amelyekkel a résztvevőnek rendelkeznie kell:
• csatlakozásra képes informatikai eszköz
• legalább 10 Mbit/s sávszélességű internet elérés
• jelen tájékoztatóban meghatározott kommunikációs Software megfelelő verziója
• legalább HD felbontású webkamera és megfelelő mikrofon

A Bejelentkezés beléptetés, távazonosítás folyamata:
Az azonosításhoz felhasznált okmánynak egyeznie kell azzal az okmány másolattal, amelyet a hitelező vagy a hitelező képviseletében résztvevő meghatalmazott a meghívóban, megjelölt címre megküldött. A távazonosítás érdekében amikor a képviseleti jogosultságot ellenőrző távazonosítást végző munkatárs kéri bemutatásra kerülő okmány azonosításhoz szükséges adatot tartalmazó oldalát a kamerának fel kell mutatnia úgy, hogy az okmány jól látható, illetve adattartalma jól olvasható legyen. A biztonsági elemet tartalmazó okmányok esetében olyan kamera előtti mozgatását is meg kell követelni az azonosítottól, amely alapján a biztonsági elem az okmányon felismerhető (pl. az okmányon található hologramon az okmány mozgatása esetén jól felismerhetően megtörik a fény). Az azonosításra használt adatokat a részvevőnek saját hangján fel kell olvasnia. Az azonosítás csak akkor sikeres, ha az azonosítás során az okmány minden lényeges adata olvasható, az azonosítás alatt állóról jó minőségű megfelelő élességű és fényerejű képet kap az azonosítást végző.
A hitelezői gyűlés résztvevői egy vagy kétlépcsős azonosításon esnek át.
A kétlépcsős azonosítás során a hitelező képviseletében résztvevő személy két egymástól független belépési felkérést kap. Az első belépés során történik a személyi okmányok távazonosítási célból történő felmutatása, amelyet csak az érintett és az azonosítást végző kolléga ismer meg (ennek a lépésnek első és legfontosabb célja az azonosításon túl, hogy a személyes adatok védelme miatt a személyes okmányok tartalmát mások ne ismerjék meg). Az második belépés során az érintett közvetlenül a hitelezői gyűlés résztvevői közé kerül, és itt már csak a képviselt Hitelező és a saját nevét kell jól érthetően bemondania. Külön kérjük, hogy a hitelezői gyűlés helyszínén a szükségesnél több személyes adatot a bejelentkező se tegyen mások által megismerhetővé.


A felszámolóbiztos a bejelentkezők számától az eljárás érdekeitől függően dönthet egylépcsős beléptetés mellett, amikor a hitelező képviselője csak egy belépési felkérést kap és a beküldött személyes dokumentumok alapján arc azonosítást végez, amelyről a belépőt a bemutatkozást követően jól érthető módon tájékoztatja.
Fentiekre tekintettel kérem, hogy amennyiben a hitelezői gyűlésen elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével kíván részt venni, szíveskedjen az erről szóló szándéknyilatkozatát a megjelölt határidőig, a szükséges tartalommal és mellékletekkel együtt megküldeni társaságunk e-mail címére, az adott felszámolási eljárás hitelezői gyűlés távoli részvételi szándék tárgy megnevezéssel.
A távoli részvétel szándékát határidőben és az előírt tartalommal jelző résztvevőt a szándéknyilatkozatában szereplő e-mail címen tájékoztatjuk a video regisztrációra (bejelentkezés és távoli azonosítás) rendelkezésére álló idő intervallumról, amely a jelentkezők számától függően változhat.